FNF Metal  //  Blog

kategorisinde admin tarafından paylaşıldı. | 2608 kez görüntülendi.

Yumurta

Yumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır?

1. Su testi . Bir kabın içine 1 lt su içine yüz gr. tuz atarak tuz çözülene dek karıştırılır. Yumurtalar suyun içine bırakılır. Taze olan yumurta dipte kalır. Bayat yumurtalar ise  bayatlık sürelerine  bağlı olarak sivri olmayan uçları yukarı doğru bakacak şekilde durur. Bunun nedeni yumurtada bulunan ve yumurta bayatladıkça artan hava boşluğudur.Yumurta altı haftalık veya daha da bayatsa yüzmeye başlar.

.

2. Dinleme testi.  Taze yumurtayı kulağınıza yakın bir şekilde salladığınızda hiçbir ses duymazsınız. Fakat aynı işlemi bayat yumurta ile yaptığınızda yumurtanın içindekilerinin hareket ettiğini duyarsınız.. Bunun nedeni yumurtada bulunan ve yumurta bayatladıkça artan hava boşluğudur

Yumurta ambalajının üzerindeki son kullanma tarihini kontrol çok önemlidir ve fikir vericidir. Son kullanma tarihi, yumurtalar ambalaja konduktan sonra 28 gündür. Yumurtalar paketlendikten en geç 21 gün sonrasına kadar marketlerde satılabilir. Yumurtalar serin ortamda,temizlik malzemeleri ve soğandan uzak yerlerde muhafaza edilmeli ve balık satış noktalarından uzak bir yerde satışa sunulmalıdır. Yumurtanın üzerinde bulunan küçük gözenekler dışarıdaki kokuların yumurtanın içine sızmasına yol açar.Üretiminden 6 hafta sonra yumurta artık bayattır ve kalitesi çok düşüktür.

Üzerine çatlak bulunan yumurtalar  kullanmak güvenli midir?

Bakteriler yumurtaya kabuktaki çatlaklar yolu ile girebilirler. Kesinlikle kabuğu çatlamış yumurtayı satın almayınız. Eğer yumurtalar saklanacakları yere götürülürken yolda çatladıysa temiz bir kaba yumurtayı kırılır, ağzı sıkıca kapatılırak tüketmeden önce buzdolabında 2 gün saklanabilir. Eğer yumurtalar pişirme esnasında çatlarsa güvenli bir şekilde tüketilebilir.

YUMURTA KAN KOLESTEROL DÜZEYİNİ YÜKSELTİR Mİ?

Yumurta bazen aklanır, bazen çok zararlı denilir. Yumurta yağının üçte biri doymuş, yüzde 10 kadarı çoklu doymamış, kalanı tekli doymamış yağ asitlerinden oluşur. Yumurta sarısı yüksek kolesterol içermesine karşın doymamış yağları içerdiğinden kolesterol yükseltici etkisi kırmızı etten düşüktür. Bilimsel araştırmalar, bir insanın diyette tükettiği kolesterol miktarı ile kan kolesterolü ve kalp hastalığı riski arasında o kadar güçlü bir ilişki olmadığını ortaya koymaktadır. Yumurtanın sarısında yüksek miktarda kolesterol bulunduğu ve bu yüzden kan kolesterol seviyelerini az da olsa yükselteceği doğrudur. Bununla beraber içerdiği yararlı (yani vücuda dışarıdan alınması gereken) yağ asitleri açısından oldukça dengeli bir yapıya sahip olan yumurtanın protein içeriği de anne sütündeki proteine eşdeğerdir. %100 oranında vücut proteinlerine dönüşümü söz konusu olduğu için "örnek protein" olarak tanımlanmaktadır. Hatta sarısında bulunan "lesitin" adındaki bir madde sanılanın aksine  kan kolesterolünü o kadar da yükseltmemektedir. Diğer yandan yumurtada, kalp sağlığı için olumlu etkileri olan proteinler, B12 ve D vitaminleri, riboflavin ve folat gibi mineraller de vardır. Bu yüzden,uygun miktarlarda yendiğinde yumurta sağlıklı bir diyette mutlaka olması gereken bir besin.

Neden Yumurta tüketmeliyiz?

Sağlıklı yaşamak için yeterli ve dengeli beslenme için, bir canlıya hayat verecek kadar yüksek besleyici değere sahip yumurtayı öğünlerimizden eksik etmemeliyiz.Çünkü;

Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Yumurta bulunan kolin, özellikle çocukların zihinsel ve beyinsel gelişiminde önemli bir rol oynar. Yaşam boyu başarıortalama  450-500 mg günlük yumurta ihtiyacı vardır. Hamilelikte bu ihtiyaç 7 kat artar. Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminden vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle her sabah 1 yumurta tüketilmesi sağlıklı bir yaşam için uygundur.

Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir.Güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığı takdirde  özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.

Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğinin düşmesine yol açabilir. Demir yetersiz alındığında anemi (kansızlık) oluşur. 6. Aydan sonra yumurta, küçük çocuklar için değerli bir demir kaynağıdır.

Yumurtadaki kolesterolden korkmayın. Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır. Kolesterol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir.

Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kaliteli olanıdır. Yumurtada proteinin biyolojik yararlığı %100 iken bu değer sütte %85, balıkta %76, sığır etinde %74'de kalmaktadır.

Ülkemizde hayvansal proteinden yeteri kadar yararlanmayıp dengesiz besleniyoruz.. Bu nedenle  hayvansal protein eksikliğinden kaynaklanan sorunlar gittikçe artmaktadır.

Yumurta öyle bir gıda maddesidir ki, dışarıdan hiçbir katkı ve destek almadan bir canlı oluşabilecek güç ve kabiliyettedir. Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle ticari hileye tamamen kapalıdır.