FNF Metal  //  Blog

kategorisinde admin tarafından paylaşıldı. | 48110 kez görüntülendi.



KÖFTECİ DÜKKANI AÇMAK

 

Kebapçıdan pideciye, köfteciden hamburgerciye ünlü fast food markaları  son yıllarda şube açma yarışına girdi. Yoğun rekabet, bazı markalarda franchise maliyetini oldukça azalttı. Uluslararası fast food zincirleri 1980’li yıllarda Türkiye de çalışmaya başladıklarında karşılarında hemen hemen hiç rakip yoktu. Bu yüzden  hızla büyüyerek tüm şehirlere yayıldılar.Bu firmalar şimdi Anadolu’da büyüme planları yaparken, yerel markalarımız da büyük şehirlere yöneldi. Üstelik kısa bir sürede çok başarılı bir büyüme performansı ortaya koydular. Artık Türkiye’nin her köşesinde yiyecek içecek firmaları için yüksek potansiyel bulunmakta. Çünkü insanların yaşam tarzları ve tüketim alışkanlıkları hızla değişimekte.Türkiye’nin genç nüfusu ve gelişen ekonomisi de bu sektörün büyümesi için ideal şartlar sunuyor. Alışveriş merkezlerinin (AVM) hızla yaygınlaşması da başta fast food olmak üzere yiyecek içecek sektörünün büyümesine ciddi bir katkı sağlıyor.

 

Köfteci Dükkanı açmak, kulağa çok kolay gelen bir girişimcilik. Ancak iyi yapıldığı zaman kazancı yüksek bir sektör.

Bu sektör öyle bir sektör ki , küçük çaplı yatırımlardan profesyonel zincir köfteci dükkanlarına kadar birçok girişimci faaliyet gösteriyor.

Köftecilik ,ülkemizde de yaygın olarak tercih edilen bir girişimciliktir.Dükkan açma maliyetleri düşük,başlangıç için büyük dükkan gerektirmeyen dolayısı ile kira maliyetleri düşük,az eleman istihdam edilen,restoranlara kıyasla dar bir menü ile hizmet veren,açılması,işletilmesi nispeten kolay ve avantajlı işletmelerdir.

Rekabetin çok yoğun olduğu bu sektörde iyi lokasyon, hijyen,temiz, ve lezzetli ürün ile birlikte iyi bir hizmet kalitesi sunan işletmeler hala iyi paralar kazanabilirler.

Çünkü gelir düzeyimiz ve genç  nüfusumuz artmakta, kadınlar iş gücüne daha fazla katılmakta ve evde yemek hazırlamak için ayrılan zaman gün geçtikçe azalmaktadır.

Son yıllarda Köftecilik sektöründe ciddi bir şubeleşme atağı başladı. Gıda sektörünün kazandığı hızlı büyüme ivmesi Köftecilere de yaradı.  Bu da Köftecilerin zincir sayısının artmasını sağlıyor. Bu alana girmek isteyen yatırımcılar, sıfırdan üretime başlamak yerine bir markanın çatısı altında girişim yapmak istediklerinde ödeyecekleri franchise yatırım bedeli  30.000-100.000 dolar aralığında ve franchise bedeli olarakta ciro üzerinden  net %4-5 ana firmaya ödeme yapılıyor.

Eğer sektör hakkında hiç bilginiz yok ama bu işi yapmak için iyi bir motivasyonunuz varsa iyi bir bayilik almak avantajlı olabilir, ancak ilk yatırım maliyetiniz  oldukça yüksek olur.

Kendi kanatları ile uçmak isteyen girişimciler benzer dükkanları iyi bir danışmanlık ve doğru seçilmiş bir partner koordinasyonunda küçük bir Köfteci için dekorasyon dahil 25.000 TL ile 50.000 TL arasında bu işe başlayabilirler.Mutfak ve serviste belirli sayıda makine ve ekipman kullanılmakta ve bunlar için harcanacak miktar hemen hemen standarttır,tutulacak mekan büyüdükçe dekorasyon masrafının artacağı göz önünde bulundurulmalıdır.

Franchise alındığında ,ana firma tüm üretimi yapıp işletmelerin köfteci ustası ve eleman yüklerini azaltarak  işlerini daha da kolaylaşmasını sağlamaktadır. Franchise alan işletmelerde,

*Daha ufak dükkanlarda çalışabilirler, imalat için ayrı bir yere gerek yoktur,ancak dükkan sizin, fakat insiyatif ana firmanındır,kendi dükkanınızda kendinize has bir ürün ve sistem oluşturamazsınız !!!

*Köfteci ve tatlıcı ustası maliyetiniz azalır, ancak bunun için satıştan net %5 ana firmaya kar payı verirsiniz !!!

*Üretimde Hijyen ve kalite problemleri olmaz ana firmadan her zaman standart ürünleri alırsınız ,ancak müşterinize farklı bir seçenek sunamazsınız!!!!

 

KOFTECININ YERİ:

Daha az kira ödemek için uygun olmayan bir yerde dükkan kiralamak fikrinden uzak durun. Oysa çok nettir ki daha ucuz yerde açılmış bir mekanı tanıtmak onu görünür kılmak için yapılan masraflar belki kazandığınızı düşündüğünüz kira farkından daha fazladır, üstelik karşılaştırıldığında iyi lokasyondaki işletmenin hasılatına diğeri asla ulaşamaz. Açtığınız mekanın çok farklı olduğu ve insanların sizde yemek için, sizi arayıp bulacağı düşüncesini kafanızdan silin.

 

 

Restoranı açacağınız yeri bulmak öncelikli hedeflerinizden biri olmalıdır. Restoranınızın  yeri açacağınız restoranın türüne göre değişecektir ve bulduğunuz restoran yerinin hedeflerinize hizmet etmesi gerekir. Çevrem çok geniş benim mekanım boş kalmaz diyerek eşe dosta güvenerek iş yapmayın. Mekan seçiminizi objektif değerlendirmelere göre yapın. İşletmenizin ön cephesi geniş olan bir yer olursa sergileyeceğiniz ürünler daha çok dikkat çekecektir, yaya trafiğinin yoğun olduğu işlek caddeler veya alış veriş merkezleri müşteri sayınızın artmasına yol açar. Sigaranın içilebileceği bir dış mekanınız varsa çay kahve satışınız  artacaktır. Çay , kahve  ve su satışı en çok kar edeceğiniz ürünlerdir.

 

 

 

 

Kiraya ödeyeceğiniz miktarı düşünün! (unutmayın: 12 aylık kiranız ile birlikte 4 kere de stopaj ödeyeceksiniz, o da yaklaşık 1 kira bedeline yakındır. Yani toplamda yılda 16  kira ödersiniz )Hesaplarınızı yaparken ödeyeceğiniz kiranın açmayı düşündüğünüz mekanın   cirosunun %10 unu geçmemesine, yiyecek içecek için ödeyeceğiniz hammadde maliyetinizin satış cironuzun %25 ini geçmemesine, ssk ve diğer vergileri ile birlikte personel giderinin cironuzun %25 ini geçmemesine dikkat edin dikkat edin.
Bulduğunuz yerde ne yapabilirsiniz, onu tahlil edin ve şu sorulara cevap vermeye çalışın

Çevrede banka, devlet dairesi ,iş merkezi, plaza, okul, üniversite var mı? 
Çevrede size rakip olabilecek işletmeler var mı? Çevrede benzer işletmeler olabilir ancak sizin düşündüğünüz ürün ve hizmetin satışını yapan işletmeler var mı? Varsa bu işletmenin ticaret hacmi ne kadardır  ?

Yerin konumu, işin büyümesine uygun mu ? Çevrenin sosyal yapısı , insanların gelir düzeyi nasıl ?

 

DEKORASYON:

Restoran işinde en önemli konulardan birisi de mekanın dekorasyondur. Dekorasyonunuz ile hitap ettiğiniz kitlenin ve yerin uyumlu olması gerekir . Kullanacağınız renkler, sandalye koltuk, masa, sedir seçimlerinizin isabetli olması gerekir. Mekanınızın ışıklandırılması, duvarlarında bulunacak tablolar, resimler biblolar mekanın bütünü ile uyumlu olmalıdır. Büyük bir yer açmayı ve ileride şubelerinizin olmasını planlıyorsanız ve sektörde tecrübeniz yok ise, çok zevkliyimdir dekorasyonu da kendim yaparım ,her şeyi ben hallederim ucuza da gelir derseniz yanılgıya düşersiniz dekorasyon için bir iç mimar ile çalışmak en akılcı yoldur, hem yapılacak seçimlerde zaman kaybınızı önler hem de hatalı seçimlerden kaçınmış olursunuz.

 

 

 

 

Kendi köftenizi kendiniz hazırlayacak ve kendi özel lezzetinizi müşterilerinize sunacak iseniz, unutmamanız gereken şey öncelikle iyi köfte iyi etten yapılır. Müşterilerinizin damak tadına ve özel lezzetlere önem vereceklerini unutmayın. Üreteceğiniz ürünlerde uzman olun fark yaratın. Yapacağınız işin sektörünü çok iyi takip edin, fiyatlarınızın dengeli, rekabet edebilir ve talep yaratabilir olmasına dikkat edin.

 

 

 

 

Köfteye lezzet veren önemli unsurlarda biride pişirme kıvamıdır.Köfte hızlı pişirilmemeli ve köfte kesinlikle alev ile direk temas ettirilmemelidir,alev ile pişirilen etin insan sağlığına ciddi olumsuz etkileri olacağı unutulmamalıdır.

Hızlı pişirilen et su kaybından dolayı fazla fire verir kazancınız azalır,etin lezzeti bozulur,görüntüsü kötüleşir.

Satışını yaptığınız köfteyi satış cironuz uygun ise otomatik köfte makinasında yapın böylece tüm müşterilere eşit porsiyonlarda hizmet verirsiniz aynı zamanda porsiyon sayınıza göre maliyet hesaplamanız kolaylaşır,hesap hatalarını azaltırsınız .

Ayrıca köfte ile birlikte sunacağınız diğer et ve tatlı çeşitleri ile menünüzü zenginleştirmeyi aklınızdan çıkarmayın.

 

 

 

MAKİNE VE EKİPMAN SEÇİMİ:

Demirbaş olarak uzun yıllar kullanacağınız ve satışını yapacağınız ürünlerin  kalitesini  etkileyen en önemli konulardan biride makine ve ekipman seçimidir. Bütçenizin büyük kısmını mutfak ve servis ekipmanları tutacaktır. Dolayısı ile doğru kararı vermek ve sadece ihtiyacınız olan ürünleri almanız çok önemlidir. Bunun için alımlarınızı yapmadan, menünüzü kafanızda netleştirin. Bu sayede hangi pişirme ve saklama ekipmanlarına ihtiyacınız olacağını ve ürünlerinizi nasıl servis edeceğinizi belirlemiş olursunuz.

 

 

 


Makina ve ekipman seçiminde performans, dayanıklılık, enerji tüketimi, güvenlik, servis imkanları, ürün estetiği göz önüne alınmalıdır. Seçilecek ürünlerde hijyen ve güvenlik standartlarının sağlandığı ekipmanlar seçilmelidir. Ne en ucuza kaçın, ne de ileride bir çok farklı kalem için çok ihtiyaç duyacağınız paranızı hovardaca harcayın.

Unutmayın ilk yatırım maliyetleri yüksek olan bu ürünlerde,

*Hazırlık makinalarında  8-10 yıl,

*Pişirme ekipmanlarında 8-10 yıl,

*Buzdolaplarında ve soğuk servis ünitelerinde 8-10 yıl,

*Paslanmaz tezgah, raf ve dolaplarda 20 yıldır.

*Yardımcı gereçler, kepçe , kevgir, bıçak, v.s. birkaç yıldır

Görüleceği gibi doğru seçim ile alınan ekipmanlar size uzun yıllar hizmet edecektir.

 

Köfteci açılışında her şefin hazırlayacağı ekipman  listeleri  tercihlere göre,açılacak mekanın türüne göre değişiklikler gösterebilir ancak profesyonel bir işin devamı için aşağıda belirtilen listeye göz atmanızı öneririz.

 

MAKİNA VE EKİPMANLAR

Köfte Izgarası veya Kömürlu Mangal

Köfte makinası

Soğan doğrama makinası

Sos Ocağı

Fritöz

Et kıyma makinası

Kıyma yoğurma makinası

Sebze doğrama makinası

Sogan doğrama makinası

Bulaşık yıkama makinası

Kahve Makinası

Çay Makinası

Soğuk içecek makinası

Portakal sıkma makinası

Terazi

Depo tip buzdolapları

Deep freeze

Soğuk teşhir buzdolapları

Nötr teşhir üniteleri

Sıcak teşhir üniteleri

Servis arabası

Yük taşıma arabası

Bulaşık toplama arabası

Çöp arabası

Hazırlık paslanmaz tezgahlar

Eviyeli  tezgahlar

İstif rafları

Duvar dolapları

Duvar rafları

Davlumbazlar

 

PİŞİRME VE HAZIRLIK EKİPMANLARI


Kepçe

Kevgir

Sos kepçesi

Muhtelif et açma bıçakları

Maşa

Huni

Et döveceği

Sos Tenceresi

Tereyağ Tavası

TeşhirKapları

Gastronom kaplar
Spatulalar
Bıçaklar

Soğan zırhı
Baharat Kavanozları
Soyacak
Havan

 

PORSELEN- CAM SERVIS TAKIMLARI

Servis tabağı

Yemek tabağı

Tatlı tabağı

Salata tabağı

Çorba kasesi

Çeşitli boy kaseler

Ekmek tabağı

Kahve fincanı

Nescafe fincanı

Çay bardağı

Meşrubat bardağı

Su bardağı

 

PASLANMAZ  SERVIS TAKIMLARI

Yemek kaşık,çatal,bıçakları

Tatlı kaşık,çatal,bıçakları,

Çorba kaşığı

Servis kaşığı

Çay kaşığı

Nescafe kaşığı

Tuzluk-biberlik

Yağlık-sirkelik

Kürdanlık

Peçetelik 

Ekmek sepeti

Menü kitapçığı

Adisyon sümeni