FNF Metal  //  Blog

kategorisinde admin tarafından paylaşıldı. | 5313 kez görüntülendi.

Endüstriyel mutfak kullanan işletmeler,kullandıkları mutfak ekipmanları ve kullandıkları malzemelere verdikleri önem kadar gıdaların hazırlanması,pişirilmesi ve saklanmasınada çok önem vermeleri gerekmektedir.Pastane malzemeleri de gerek hijyen gerek saglık normları dikkate alınarak,standartların uygun gördüğü pastane dolaplarında saklanmalı ve servis edilmelidir.    

 

YİYECEKLERİ SAKLAMA KOŞULLARI

 

Yiyecekleri satın almak kadar uygun koşullarda saklamak da önemlidir.

  • Pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut gibi besinleri içerindeki taş, toprak ve diğer yabancı maddeleri ayıkladıktan sonra bez torbalarda saklayınız. 
     
  • Yağları kapalı olarak serin ve ışıksız yerde saklayınız.
     
  • Taze sebzeler dayanıksızdırlar. Ispanak, marul gibi sebzeleri, köklerindeki çamur, toz ve toprakları gidecek şekilde yıkadıktan sonra naylon torbalara koyarak buzdolabında 3-5 gün saklayabilirsiniz. Diğer taze meyve ve sebzeleri de çamurluysa yıkadıktan sonra, çamuru değilse yıkamadan naylorı torbalara koyarak buzdolabında saklayınız. Naylon torbanın birkaç yerinde delik olursa. saklanırken fazla nemden çürümeleri önlenir.
     
  • Patatesi orta nemli, karanlık, hava akımı olan yerde saklayınız. Kuru soğanı serin ve kuru yerde saklayınız.
     
  • Günlük tüketeceğinizden çok et satın aldığınızda pişirilecek miktarlara ayırarak, derin dondurucuda birkaç hafta saklamanız mümkündür.
     
  • Yumurtayı buzdolabında bir iki hafta (tazeliğini yitirmeden) saklayabilirsiniz. Yumurtayı yıkamadan saklayınız ve kullanacağınız zaman yıkayınız.
     
  • Her türlü sütü buzdolabında saklayınız.
     Uzun ömürlü sütü açtıktan sonra en geç üç gün içinde tüketiniz.
    • Pastörize sütü, yazın bir gün, kışın iki-üç gün içinde tüketiniz.

  •  
  • Ekmeği günlük alınız. Naylon torba içinde uzunca süre tutulan ekmek küflenebilir. Küfler görünür olabileceği gibi, gözle görünmeyebilir. Ekmek iki günden daha uzun bekleyecekse derin dondurucuya koyarak dondurunuz. Yenmeden bir saat önce buzluktan çıkarınız.
     
  • Eğer derin dondurucuya sahipseniz yiyeceklerinizi daha uzun süre saklayabilirsiniz. Ancak derin dondurucudan çıkardığınız yiyecekleri; çözüldükten sonra yeniden dondurmayınız.
    Satın aldığınız dondurulmuş gıdaların etiketlerini mutlaka okuyunuz.

 

Meyveler
1. Portakal, limon, elma, armut 1-2 hafta
2. Üzüm, şeftali, kayısı 4-5 gün
3. Kiraz 1-2 gün

Sebzeler
1. Ispanak, marul, domates 2-3 gün
2. Lahana, havuç, kereviz 6-7 gün
3. Taze fasulye, bakla ve bezelye 3-4 gün

Etler
1. Kıyma ve küçük parça et 1 gün (Eğer et taze ise)
2. Büyük parça et, salam, yürek 2-4 gün (Eğer et taze ise)
3. Kasaptan alınan et bir günden fazla bekletilmez

Süt ve ürünleri
1. Süt, taze lor veya çökelek 1-2 gün
2. Peynir, yoğurt, kaymak 5-7 gün

Diğerleri

Yumurta 1-2 hafta
Pişmiş et yemekleri 1 gün
Kremalı pastalar 1 gün
Zeytinyağlı yemekler 2-3 gün
Taze sebzeler bekletilmez

Tereyağı ve benzeri kahvaltılık margarinlerde nem miktarı fazla olduğundan kolay bozulurlar, bu bakımdan buzdolabında saklanması gereklidir.
Patates, karanlık, serin, kuru ve hava akımı olmayan yerlerde saklanır. Işık, patatesin renginin yeşile dönmesine neden olabilir. Soğan için en iyi saklama ortamı kuru, hava akımı olan serin yerdir.
Kuru besinler serin, karanlık, kuru ve havalandırılabilen yerlerde saklanır. Kuru besinlerin saklandığı yerin nemli olması küflerin çoğalmasına neden olur. Besinler mümkünse raflarda, yerden yukarıda, ağzı kapalı kaplarda birbirlerine benzeyenler bir araya konmak suretiyle saklanmalıdır